Mide balonu işlemi mide içine yerleştirilen balonun yer kaplayarak mide hacmini azaltması temeline dayanmaktadır. Bu sayede az miktarda yemek yenilerek doygunluk hissi oluşur. Balonun midede kaldığı süre boyunca hastalar az miktarda yiyerek doymaya alışırlar. Böylece hastalar balon mideden çıkartıldıktan sonra da bu alışkanlık sayesinde zayıflamaya devam edebilirler.
İşlemde kullanılan balon içi boş ve silikon yapıda olup mideye yerleştirildikten sonra içi mavi renkli serum ile doldurulur. Böylece herhangi bir sönme durumu yaşanacak olursa idrar yada dışkı renginden bu anlaşılabilecektir. Balonlar kullanım sürelerine göre 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık olmak üzere üç çeşittir. 3 aylık balon yutulabilir balon olarak da bilinmektedir. Yutulabilir balon uygulaması çoğu doctor tarafından önerilmemektedir. Çünkü bu balon mideye yerleştirilirken midenin içini görme imkanı yoktur. Yani midede herhangi bir sorun olup olmadığı görülememektedir. Sağlıklı olmayan bir mideye balon yerleştirilmesi de başka problemlere yol açabilir. Eğer mideye balon yerleştirilmesi planlanmışsa midenin mutlaka endoskopik olarak değerlendirilmesi ve ona göre işlemin yapılması gereklidir.
Hastalar klinik değerlendirme sonrası işleme engel olacak bir durumları yoksa işleme alınırlar. İşlem için hastaların sabah aç karnına gelmesi yeterli olup başka bir hazırlığa ihtiyaç olmamaktadır. İşlem yaklaşık 10 dk. sürmekte ve anestezi ile yapılmaktadır. Böylece hastalar hiçbir şey görmez duymaz ve hissetmezler. İşlem endoskopi ile gerçekleştirilir ve öncelikle üst sindirim yolları değerlendirilip midede bir problem olmadığı görülür. Sonra sönük haldeki balon mideye yerleştirilir ve midenin hacmine göre şişirilir. Hastalar yaklaşık 15 dk. sonra kendilerine gelirler. Diyetisyenimiz tarafından beslenme ile ilgili bilgilendirme yapılır. Alışma döneminde kullanılacak ilaçlarla ilgili bilgilendirme de yapıldıktan sonra hastalar taburcu edilir. Taburculuk sonrası kilo verme süreci diyetisyenimiz tarafından kontrol edilir ve gerektiğinde diyet listesinde güncellemeler yapılır.
Alışma dönemi balon mideye yerleştirildikten sonraki akşam başlar ve yaklaşık 4 gün kadar sürebilir. Bu süre zarfında kusma, bulantı ve kramplar olabilmektedir. Alışma dönemi bitip hasta rahatladıktan sonraki süreçte balon hiç bir soruna yol açmamaktadır.
Bu işlem ile hedeflenen kilo kaybı yaklaşık olarak 15 – 20 kg arasındadır. Bu sürece spor da eklenecek olursa daha fazla kilo vermek mümkündür.
İşlemin riskleri çok azdır. Bunlar; midenin balonu kabul etmemesi riski, balonun sönme riski, standart endoskopi riskleri ve standart anestezi riskleridir. Mide balonu kabul etmiyorsa alışma dönemi bir haftayı geçer. Bu durum çok nadir görülür ve balon çıkartılınca sorun ortadan kalkar. Balonun sönmesi de genellikle normal kullanım süresini geçirmiş olan balonlarda görülmektedir. Bu durum saptandığı anda balon çıkartılırsa problem yaşanmamaktadır. Bu yüzden balonların kullanım süreleri dolduğu gibi mideden çıkartılması önemlidir.
Mide balonu çıkartılması işlemi balonun kullanım süresi dolduktan sonra yapılır. Tıpkı balonun takılması gibi anestezi eşliğinde endoskopi ile yapılır ve yaklaşık 10 dk. sürer. Balon içindeki sıvı bir iğne yardımıyla boşaltılır ve balon mide dışına alınır. İşlem sonrası bulantı veya kusma olmamaktadır. Dileyen hastalar balon çıkartılma işlemi sırasında yeni bir balon taktırabilir. Bu durumda mide balona zaten alışık olduğu için tekrar alışma dönemi yaşanmamaktır.
Mide balonu işleminin fiyatı kullanılacak olan balonun markasına, işlemin yapılacağı hastaneye ve işlemi yapacak olan hekimin tecrübesine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca bu faktörler işlemin güvenli bir şekilde uygulanması için de gereklidir. Güncel mide balonu işlemi ücretini öğrenmek veya daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
OP. DR. METİN YÜKSEL KERİMOĞLU
Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi, 1993. Sk. No:22/A, Kat:9 Kapı No:72, 34522 Esenyurt/İstanbul
Bu sitede yer alan bilgiler doktor tavsiyesi, muayenesi veya tedavisi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili bir adım atmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Her hakkı saklıdır. © 2023 Op. Dr. Yüksel Kerimoğlu