Tüp mide ameliyatı ile midenin yaklaşık %80 lik bir kısmı ameliyat ile kesilip çıkartılarak midenin hacmi azaltılmış olur. Ayrıca iştah arttırıcı etkisi olduğu bilinen Ghrelin hormonunun salındığı midenin üst kısmı da çıkarılmış olacağı için hastalar hem eskisi gibi açlık duymazlar hem de çok az miktarda yiyerek doyabilirler.
Ameliyat öncesi hastaların ameliyata engel bir durumu olup olmadığının kontrolü için bazı tahliller yapılır. Bunlar kan tahlilleri, EKG, akciğer röntgeni, karın ultrasonu, endoskopi ve gerek duyulmuşsa diğer branşların konsültasyonlarıdır. Bu tahlillerin sonucunda bir problemi saptanmayan hastaların ameliyatı planlanır.
Ameliyat genel anestezi altında laparoskopik yöntem ile karında açılan küçük deliklerden yapılmaktadır. Bu sayede ameliyat sonrası hastaların hareketleri kısıtlanmamış olur ve taburculuktan çok kısa süre sonra çalışmaya başlayabilirler.
Ameliyat süresi yaklaşık 1 saat sürmekte olup hastaların obezite seviyelerine veya iç organlarının durumuna göre uzayabilmektedir. Ameliyat bittikten sonraki ilk saatlerde ağrı, bulantı ve kusma gibi şikayetler olabilmekte fakat bu yaklaşık olarak 5 saat kadar sürmektedir. Hastalar ameliyat oldukları günün akşamında su içmeye ve yürümeye başlarlar. Ertesi gün de yürüyüş miktarı arttırılıp su tüketimine meyve suları da eklenir. Sonraki günde de hastanın herhangi bir problemi yoksa taburculuğu yapılır. Hastaların taburcu olduktan sonra ağrı bulantı ya da kusma gibi şikayetleri olmamaktadır ve günlük yaşantılarına dönebilmektedirler. Hareketlerle ilgili tek kısıtlama ilk ay boyunca ağır yükler kaldırılmamasıdır. İlk aydan sonra bu sınırlama kalkacağı gibi hastalara düzenli spor yapmaları da önerilmektedir.
Taburculuk sonrası belli periyotlarda kontroller ve tahliller yapılmakta ve hastalar zayıflama süreçleri boyunca uzman diyetisyenimiz eşliğinde takip edilmektedir. Ameliyat sonrası beslenme kademeli olarak ilerlemekte ve ilk olarak sıvılarla başlamaktadır. Sıvıların ardından püre kıvamında gıdalar ve sonrasında da katılara geçiş yapılmaktadır. Bu geçiş yaklaşık olarak 1.5 ay kadar sürmektedir.
Tüp mide ameliyatın riski çok düşük olmakla beraber komplikasyonlar erken veya geç dönemde ortaya çıkabilmektedirler. Kanama ve kaçak gibi komplikasyonlar daha çok erken dönemde görülmektedir. Bunların dışında mide yanması veya kabızlık gibi sindirim problemleri, midede darlık oluşması görülebilmektedir. Gerekli takviyelerin kullanılmaması durumunda da vitamin eksikliği gelişebilmektedir. Oluşabilecek her komplikasyonun tedavisi mevcut olup önemli olan bunların zamanında tespit edilip doğru tedavinin uygulanmasıdır.
Tüp mide ameliyatının fiyatı ameliyatta kullanılacak olan malzemelerin kalitesine, ameliyatın yapılacağı hastaneye ve ameliyatı yapacak olan hekimin tecrübesine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca bu faktörler ameliyatın güvenli bir şekilde yapılabilmesi için de gereklidir. Güncel tüp mide ameliyatı ücretini öğrenmek veya daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
OP. DR. METİN YÜKSEL KERİMOĞLU
Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi, 1993. Sk. No:22/A, Kat:9 Kapı No:72, 34522 Esenyurt/İstanbul
Bu sitede yer alan bilgiler doktor tavsiyesi, muayenesi veya tedavisi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili bir adım atmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Her hakkı saklıdır. © 2023 Op. Dr. Yüksel Kerimoğlu